PROFILE [English]

About me

I am an independent investigative journalist and teacher/trainer. I write data driven stories about environment, climate and business for De Groene Amsterdammer. And I teach investigative techniques, data journalism and interview skills to journalists, media, NGOs and students. I am also one of the developers of the Story-Based Inquiry methode, a world benchmark for investigative storytelling. (Photo: Jos Verhoogen)
FULL PROFILE
ARTIKEL [Nederlands]

Stoot Tata Steel méér CO2 uit dan ze opgeeft?

Volgens een alternatieve berekening stoot Tata Steel in IJmuiden minstens twintig procent meer CO2 uit dan het bedrijf officieel rapporteert. Als dit zo is, brengt dit het felbevochten Klimaatakkoord in gevaar. De oppositie eist opheldering.
NAAR ALLE ARTIKELEN
BOEK [Dutch]

Het Verborgen Scenario

Onderzoeksjournalistiek hoeft niet ingewikkeld en tijdrovend te zijn. Dit handboek biedt een concreet stappenplan ('scenario') dat direct tot resultaten leidt. Verschillende onderzoekstechnieken worden samengevoegd tot één logisch proces met als voordelen: tijdwinst, grotere zorgvuldigheid en meer zelfvertrouwen. We hebben ook drie Engelstalige handboeken en een caseboek voor onderzoeksjournalisten geschreven, vindbaar via de link hieronder of via het menu.
NAAR ALLE BOEKEN
CURSUS [Nederlands]

Onderzoeksjournalistiek

Ik ben (mede-)coördinator van twee cursussen onderzoeksjournalistiek. Aan de Hogeschool Utrecht start in het najaar weer een cursus van tien donderdagavonden waarin de belangrijkste technieken aan bod komen: story-based inquiry, de Wob, datajournalistiek, internetresearch, onderzoekend interviewen en onderzoeksverhalen schrijven. Voorts is er vanaf september in Amsterdam ook weer een eenjarige cursus van OpenEyes waarin behalve onderzoeksjournalistiek ook ondernemerschap aan bod komt.
HOGE SCHOOL UTRECHT | OPEN EYES
COURSE [English]

Data journalism

I am an experienced data trainer. I can teach you how to ‘interview’ data for original stories or to support your research. Detect differences, trends, examples, exceptions, proportions and relations that you would never have spotted without data. I teach data analyses in spreadsheets (Excel and Google Sheets), coding in 'R' and cleaning in OpenRefine to journalists and other professional researchers. A 4-day course starts at the Hogeschool Utrecht on November 29, 2019.
FULL DESCRIPTION | CURSUS UTRECHT
CURSUS [Dutch]

Interviewen

Interviewen is de kunst van het luisteren. Welke kennis, ervaring, emotie of motieven laat de geïnterviewde doorschemeren? Hoe kom je bij dat 'tweede verhaal'? Samen met Evert de Vos geef ik deze training, die bijzonder is omdat we in realistische rollenspellen oefenen. Je interviewt één van de trainers, terwijl de andere feedback geeft. Je leert net zoveel van je eigen interview als door te kijken en luisteren naar de andere cursisten. De volgende gelegenheid is bij De Redactie, vanaf 6 december 2019.
VOLLEDIGE BESCHRIJVING | DE REDACTIE
METHOD [English]

Story-Based Inquiry

Together with Mark Lee Hunter I developed Story-Based Inquiry, now one of the world’s leading investigative storytelling methods, translated in over a dozen languages and adopted by Unesco and training centers around the world. It integrates the separate steps of investigative reporting into a single process, with tremendous gains in time, accuracy and confidence. The method is anchored in several handbooks. We also regularly give workshops and day-long training sessions, to journalists and researchers of NGO's. The next opportunity where we will teach workshops Story-Based Inquiry is at the Global Investigative Journalism Conference, in Hamburg, September 26-29, 2019.
FULL DESCRIPTION | GLOBAL INVESTIGATIVE JOURNALISM CONFERENCE