Over mij

Onderzoeksjournalist en docent

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist en trainer/docent. Ik maak me zorgen over de klimaatcrisis en het milieu. Ik gebruik mijn ervaring als economieredacteur en mijn datavaardigheden om bedrijven te onderzoeken die mensen en de planeet in gevaar brengen voor hun winst. Mijn verhalen verschijnen sinds 2017 in De Groene Amsterdammer. Daarnaast deel ik graag mijn ervaring en onderwijs ik onderzoekstechnieken, datajournalistiek en interviewen aan journalisten, media, NGO's en studenten. (Foto: Jos Verhoogen)
UITGEBREID PROFIEL
Artikel

Stoot Tata Steel méér CO2 uit dan ze opgeeft?

Volgens een alternatieve berekening stoot Tata Steel in IJmuiden minstens twintig procent meer CO2 uit dan het bedrijf officieel rapporteert. Dat is ongeveer de uitstoot van een kolencentrale! Als dit zo is, heeft dit grote gevolgen voor het Klimaatakkoord en voor het Urgenda-vonnis. Het Kabinet heeft al moeite genoeg om de uitstoot van ons land te reduceren. De oppositie eiste opheldering, maar de antwoorden van de minister (Wiebes) vonden we onbevredigend. Ons onderzoek naar Tata Steel, de grootste enkelvoudige producent van broeikasgassen, gaat door.
NAAR ALLE ARTIKELEN
Handboek

'Het Verborgen Scenario'

Onderzoeksjournalistiek hoeft niet ingewikkeld en tijdrovend te zijn. Dit handboek biedt een concreet stappenplan ('scenario') dat direct tot resultaten leidt. Verschillende onderzoekstechnieken worden samengevoegd tot één logisch proces met als voordelen: tijdwinst, grotere zorgvuldigheid en meer zelfvertrouwen. Ik heb met anderen ook drie Engelstalige handboeken en een caseboek voor onderzoeksjournalisten geschreven. Momenteel werk ik aan een herziene uitgave van het handboek Onderzoeksjournalistiek uit 2009 (publicatiedatum: maart 2021).
NAAR ALLE BOEKEN
Toonaangevende methode

Story-Based Inquiry

Samen met Mark Lee Hunter ontwikkelde ik Story-Based Inquiry, nu een van 's werelds toonaangevende researchmethoden voor onderzoeksverhalen, vertaald in meer dan een dozijn talen en geadopteerd door Unesco en trainingscentra over de hele wereld. Het integreert de afzonderlijke stappen van de onderzoeksrapportage in één enkel proces, met een enorme winst in tijd, nauwkeurigheid en vertrouwen. De methode is verankerd in verschillende handboeken. We geven ook regelmatig workshops en trainingen van een dag, aan journalisten en onderzoekers van NGO's. De volgende gelegenheid waar we workshops Story-Based Inquiry zullen geven is op de CIJ Summer conference in London, 25 – 27 June 2020.
READ MORE
Cursus

Onderzoeksjournalistiek

Ik ben (mede-)coördinator van twee cursussen onderzoeksjournalistiek. Aan de Hogeschool Utrecht start vanaf 26 maart 2020 weer een cursus van tien donderdagavonden waarin de belangrijkste technieken aan bod komen: story-based inquiry, de Wob, datajournalistiek, internetresearch, onderzoekend interviewen en onderzoeksverhalen schrijven. Voorts geef ik masterclasses onderzoeksjournalistiek en interviewen in de opleiding OpenEyes in Amsterdam.
Training

Data journalism

Ik ben een ervaren datatrainer. Ik kan je leren hoe je data 'interviewt' voor originele verhalen of om je onderzoek te ondersteunen. Detecteer verschillen, trends, voorbeelden, uitzonderingen, verhoudingen en relaties die u zonder data nooit zou hebben gezien. Ik leer data-analyses in spreadsheets (Excel en Google Sheets), coderen in 'R' en het opschonen in OpenRefine aan journalisten en andere professionele onderzoekers. Een 4-daagse cursus begint bij de Hogeschool Utrecht vanaf 6 maart 2020. Ik doceer samen met Jonathan Stoneman ook R op Dataharvest in Mechelen, 14-17 mei 2020.
LEES MEER
Cursus

Interviewen

Interviewen is de kunst van het luisteren en dóórvragen. Welke kennis, ervaring, emotie of drijfveer schuilt er áchter het ingestudeerde praatje? En hoe kom je bij dat 'tweede verhaal'? Samen met Evert de Vos geef ik deze training, die bijzonder is omdat we in realistische rollenspellen oefenen. Je interviewt één van de trainers, terwijl de andere feedback geeft. Je leert net zoveel van je eigen interview als door te kijken en luisteren naar de andere cursisten. De volgende gelegenheid is bij De Redactie, vanaf 17 april 2020.
LEES MEER