Onderzoeksjournalistiek (Story-Based Inquiry)

Deze vierdelige (online) cursus geeft je de basis voor het starten, verdiepen, organiseren en schrijven van een onderzoeksrapport of -artikel. Het behandelt de Story-Based Inquiry (SBI) methode, die sinds de publicatie door UNESCO in 2009 met succes door duizenden journalisten, academici en NGO-onderzoekers is toegepast.
Hogeschool Utrecht, v.a. 7 oktober 2021

Datajournalistiek

Leer data te 'interviewen' voor originele verhalen of om je onderzoek te ondersteunen. Ontdek verschillen, trends, voorbeelden, uitzonderingen, verhoudingen en relaties die je zonder data nooit zou hebben opgemerkt. Aan bod komen: het zoeken van data, het bedenken van verhalen, het bouwen van een database, scrapen met Google, opschonen met OpenRefine, tabellen samenvoegen, statistiek met formules, analyseren met draaitabellen en visualiseren met Google charts. Na deze cursus beheers je 90 procent van de technieken die typische datajournalisten gebruiken.
Hogeschool Utrecht, 5, 12, 19, 26 november 2021

R voor journalisten

Werken in een spreadsheet kan rommelig en onoverzichtelijk zijn. Vooral als je een zeer grote dataset hebt en veel bewerkingen moet uitvoeren. Je moet elke stap documenteren om dezelfde analyses later te kunnen herhalen. Gelukkig is er R. Met een paar eenvoudige regels code kun je in R dezelfde dingen doen als in een spreadsheet: opschonen, sorteren, filteren, groeperen (draaitabellen), statistiek en grafieken, maar nu in een duidelijke workflow die gemakkelijk kan worden gewijzigd, herhaald (bijvoorbeeld met een nieuwe dataset) en gedeeld. Ervaar waarom R (freeware) in korte tijd de harten van vele datajournalisten heeft veroverd.
Hogeschool Utrecht, 5, 12, 19, 26 november 2021 | Data SKUP Conference, October 16, 2021

Interviewen

Interviewen is de kunst van het luisteren en dóórvragen. Welke kennis, ervaring, emotie of drijfveer schuilt er áchter het ingestudeerde praatje? En hoe kom je bij dat 'tweede verhaal'? Samen met Evert de Vos geef ik deze training, die bijzonder is omdat we in realistische rollenspellen oefenen. Je interviewt één van de trainers, terwijl de andere feedback geeft. Je leert net zoveel van je eigen interview als door te kijken en luisteren naar de andere cursisten.
De Redactie, 23 en 30 september 2021