“A must for anyone who wants to make the difference in journalism” – Thomas Van Hemeledonck, chief-editor current affairs Telefacts, VTM Belgium Television
Handboek [Dutch]

Het Verborgen Scenario: Journalistiek onderzoek plannen en organiseren

Het meest praktische handboek voor onderzoeksjournalisten en NGO-onderzoekers in de Nederlandse taal. Door de bedenkers van de veelgeprezen Story-Based Inquiry methode.

Stap voor stap neemt dit boek je mee door je onderzoek. Met praktische tips en handige checklisten ga je de belangrijke keuzes en uitdagingen in het proces te lijf.

Zoals:
- Waar vind ik een onderwerp om te onderzoeken? 
- Welke invalshoek is het meest relevant voor mijn doelpubliek?
- Hoe pitch ik het idee bij een medium?
- Hoe maak ik een realistische planning?
- Hoe vind ik betrouwbare bronnen? 
- Hoe houd ik overzicht over het materiaal dat ik verzamel? 
- Hoe vertel ik de feiten in een helder en aantrekkelijk verhaal?
- En hoe creëer ik impact met mijn verhaal zodat er iets verandert? 

Het boek verklaart verder begrippen uit het vak:
- Wat is onderzoeksjournalistiek?
- Wat is een misstand?
- Wat is waarheid?
- Wat is relevantie?
- Wat is impact?
- Wat is 'storytelling'?

En het biedt een gezamenlijk idioom dat het eenvoudiger maakt om met collega's samen aan onderzoeken te werken, met termen als:
- Hypothese
- Tijdlijn
- Bronnenkaart
- Masterfile

De methode spaart bovendien tijd: de structuur die de auteurs aanreiken voor het onderzoek, is óók een structuur voor een overtuigend en spannend verhaal. Tegen de tijd dat het onderzoek is afgerond, is het verhaal dus óók grotendeels klaar.

Dit boek helpt niet alleen jonge journalisten en onderzoekers, maar ook ervaren professionals die hun werkwijze willen verbeteren en hun impact willen vergroten.

Luuk Sengers en Mark Lee Hunter, Het verborgen scenario. Journalistiek onderzoek plannen en organiseren, Story-Based Inquiry Associates, Utrecht 2017 ISBN 978-90-826622-0-7 | Pagina's: 130 | Formats: PDF en ePub| Language: Nederlands | Prijs:  € 10,00
KOOP en DOWNLOAD