Over mij

Onderzoeksjournalist en docent

Ik ben onderzoeksjournalist en docent/trainer. Ik schrijf voor De Groene Amsterdammer over economie, klimaatverandering en milieu. Daarnaast train ik journalisten en andere professionals in onderzoeksmethoden, datajournalistiek en interviewtechnieken. Ik ben ook medeontwikkelaar van Story-Based Inquiry: een veelgeprezen en doeltreffende methode voor het produceren van onderzoeksverhalen. (Foto: Jos Verhoogen)
UITGEBREID PROFIEL
Artikel

Waterstof: De ontbrekende schakel

Over twintig jaar kunnen we in Nederland volledig van de olie en het gas af zijn. Zelfs als onze elektriciteitsconsumptie zoals verwacht verdubbelt. Praktisch is er geen enkel obstakel. De technieken en de blauwdrukken zijn er al. Het enige dat mis kan gaan, is dat de politiek de verkeerde belangen voorrang geeft. Zo is waterstof een onmisbare schakel, maar heeft de industrie er geen belang bij dat deze groen wordt geproduceerd. Een actieve regie is daarom nodig. ‘Nederland heeft de neiging om te zeggen: laat de markt alles doen.’
NAAR ALLE ARTIKELEN
Handboek

'Het Verborgen Scenario'

Het meest praktische handboek voor onderzoeksjournalisten en NGO-onderzoekers in de Nederlandse taal. Door de bedenkers van de veelgeprezen Story-Based Inquiry methode. Stap voor stap neemt dit boek je mee door je onderzoek. Met praktische tips en handige checklisten ga je de belangrijke keuzes en uitdagingen in het proces te lijf.
NAAR ALLE BOEKEN
Toonaangevende methode

Story-Based Inquiry

Samen met Mark Lee Hunter ontwikkelde ik Story-Based Inquiry, nu een van 's werelds toonaangevende researchmethoden voor onderzoeksverhalen, vertaald in meer dan een dozijn talen en geadopteerd door Unesco en trainingscentra over de hele wereld. Het integreert de afzonderlijke stappen van de onderzoeksrapportage in één enkel proces, met een enorme winst in tijd, nauwkeurigheid en vertrouwen. De methode is verankerd in verschillende handboeken. We geven ook regelmatig workshops en trainingen van een dag, aan journalisten en onderzoekers van NGO's. De volgende gelegenheid waar we online workshops Story-Based Inquiry zullen geven is voor de CIJ Online Summer conference in juli 2020.
READ MORE
Cursus

Onderzoeksjournalistiek

Ik ben (mede-)coördinator van twee cursussen onderzoeksjournalistiek. Aan de Hogeschool Utrecht start in oktober 2020 (hopelijk) weer een cursus van tien donderdagavonden waarin de belangrijkste technieken aan bod komen: story-based inquiry, de Wob, datajournalistiek, internetresearch, onderzoekend interviewen en onderzoeksverhalen schrijven. Voorts geef ik masterclasses onderzoeksjournalistiek en interviewen in de opleiding OpenEyes in Amsterdam.
Training

Data journalism

Ik ben een ervaren datatrainer. Ik kan je leren hoe je data 'interviewt' voor originele verhalen of om je onderzoek te ondersteunen. Detecteer verschillen, trends, voorbeelden, uitzonderingen, verhoudingen en relaties die u zonder data nooit zou hebben gezien. Ik leer data-analyses in spreadsheets (Excel en Google Sheets), coderen in 'R' en het opschonen in OpenRefine aan journalisten en andere professionele onderzoekers. Een 4-daagse cursus begint bij de Hogeschool Utrecht in oktober 2020. Ik doceer samen met Jonathan Stoneman ook R op de Online Dataharvest in mei 2020.
LEES MEER
Cursus

Interviewen

Interviewen is de kunst van het luisteren en dóórvragen. Welke kennis, ervaring, emotie of drijfveer schuilt er áchter het ingestudeerde praatje? En hoe kom je bij dat 'tweede verhaal'? Samen met Evert de Vos geef ik deze training, die bijzonder is omdat we in realistische rollenspellen oefenen. Je interviewt één van de trainers, terwijl de andere feedback geeft. Je leert net zoveel van je eigen interview als door te kijken en luisteren naar de andere cursisten. De volgende gelegenheid is bij De Redactie.
LEES MEER